Välkommen till din sida om viktminskning!

Här får du hälsosamma tips på hur du kan gå ner i vikt, utan att göra avkall på din hälsa

För många som går ner för snabbt eller på fel sätt, hamnar  lätt i ett tillstånd som kallas jo-jo-bantning. 1. Först går man ner. Man har varit jätteduktig och räknat varenda kalori och har också gått ner de kilon som man helst av allt ville gå ner. 2. Sedan slappnar man av. Man njuter i fulla drag av att ha gått ner (och man är så smal), och man tänker inte på att räkna kalorier längre.

Följden blir att man har slappnat av lite för mycket, och går upp alla kilon som man tidigare hade gått ner – och det beror på att man har slutat räkna kalorier.

Slutsats: sluta inte räkna kalorierna. Samtidigt är det viktigt att vara snäll mot sig själv. Så hur ska man göra för att inte hamna i en ond cirkel där man först är sträng och tränar, räknar sina kalorier och går ner i vikt, sedan slutar räkna dem och går upp i vikt på nytt? Här listar vi några bra och användarvänliga tips på att komma ur jo-jo-bantningen.

1. Se till att få goda vanor och träna regelbundet

Sluta inte träna, även om du har gått ner i vikt. En av orsakerna till att man inte kommer ur jo-jo-bantningen är den att man lägger av med allt det som gjorde att man gick ner i vikt. Kom ihåg att det är lätt att lägga manken till och vara konsekvent medan man går ner i vikt – under en kortare tid. Men ska du fortsätta behålla din vikt när du väl har gått ner de kilon som du önskade från början bör du lägga om hela din livsstil. Det brukar ta längre tid och kräver mer av dig, än att du lägger om det du gör bara för en månad, eller två. Ska du behålla din vikt bör du införa goda vanor och träna minst en gång i veckan. Därför är det viktigt för dig att hitta just den träningsform som du gillar. Även om du ser effekter som du gillar – fortsätt och gör det till en vana att träna varje tisdag (om det var det du gjorde). Bara för att du gick ner i vikt, kan du inte sluta träna. Ska du behålla vikten bör du fortsätta med träningen. Gillade du inte den träningsform som gjorde att du gick ner i vikt – byt till något som du giller mer och som passar dig bättre. Huvudsaken är att du fortsätter med att röra på dig.

2. Fortsätt räkna kalorier tills det har blivit en vana

När du väl har fått in goda vanor och har räknat kalorierna ett tag, vet du till sist att om du äter 100 gram pasta plus en sås på grädde och champinjoner till lunchen och dricker ett glas mjölk får du i dig i runda slängar cirka 2243 kalorier; mer än det totala kaloriintag som du ska ha i dig per dag. När du väl har räknat kalorier för ris, potatis, grönsaker, frukt, gräddsås, tomatsås, pizza, och så vidare, i några veckor, månader och år, vet du till sist, på ett ungefär, hur många kalorier du får i dig per dag. Får du upp farten i att räkna kalorierna, går det snabbare och snabbare. Till sist vet du redan på förväg hur många kalorier du får i dig. Du kan alltså välja att äta en chokladboll med kokos (som har en kalorimängd på 1722 kalorier) och då har du till godo lika mycket kalorier som ett glas mjölk, vilket inte låter som något bra sätt att hålla nere vikten. Grönsaker såsom morot (152kJ), tomater (73 kJ) och gurka (55kJ) och då får du äta 100 gram av allt detta, hjälper till att hålla nere din vikt. Vet man detta, blir valet så mycket enklare. Antingen fortsätter man vara hungrig resten av dagen om man väljer en chokladboll med kokos och ett glas mjölk, eller blir mätt med hjälp av tre stora tallrikar med grönsaker, till exempel.

3. Sluta banta – och var snäll mot dig själv

Att banta är ingen hållbar livsstil. Att gå ner och sedan upp i vikt är inte bra för din kropp. Så sluta banta! Det är viktigast. Tänk i stället långsiktigt. Om du börjar träna, kommer du att märka vad som är snällt mot din kropp i längden. Har du till exempel börjat jogga, märker du vad det är din kost som gör din kropp extra tung. När du väl har börjat med goda vanor märker du också vad som gör dig stark, pigg och lätt på foten. Man kan tillåta sig den där chokladbollen och ett gas mjölk, men då kanske du behöver ta en extra joggingtur i skogen. Du kan tillåta dig pasta med gräddsås till lunch en dag, men då bör du ersätta nästa lunch med enbart grönsaker för att få balans i ditt kaloriintag.