Så får du rätt balans i livet

Känner du att din vikt går upp och ner och att du äter väldigt ojämnt? Många gillar att vara spontana och ta dagen lite som den kommer. Det kan man med fördel göra om du är den aktiva typen som tränar (nästan) varje dag och rör på dig. Ju mer du rör på dig desto mer spontan kan du tillåta dig att vara.

Om du inte rör så ofta på dig, utan kanske bara en, eller två gånger per dag, och resten av dagarna i veckan har ett ganska stillasittande liv, bör du fortsätta räkna dina kalorier och planera ditt dagliga intag. Här tar vi upp två olika scenario som du kan jämföra med hur du gör i din vardag.

Cyklar till och från jobbet eller motionerar varje dag

Cyklar du till och från jobbet varje dag, eller joggar varje dag kan du alltså tillåta dig att vara mer spontan när det kommer till ditt kaloriintag. Säg att du är kvinna, cirka 170 centimeter lång och väger 70 kilo, och bör få i dig cirka 2.000 kJ varje dag, kan du äta frukost; en stor tallrik gröt, mjölk, 1 banan och en handfull russin. Till lunch kan du äta en pastatallrik med tomatsås och köttfärs  – skippa ketchup! Till kvällen: en tallrik med keso, rivna morötter, tomater, gurka, en grillad kycklingbit på cirka 50 gram och en grov brödskiva. Till alla måltider dricker du vatten, vin till helgen. Håller du denna diet, ungefär varje dag, kan du tillåta dig lite godis på lördag, en påse popcorn på lördagen och du kommer att behålla din vikt.

Tränar 1-2 gånger i veckan

Om du endast hinner träna 1-2 gånger i veckan bör du hålla en mer strikt diet. Du bör ta bort allt socker, vilket är väldigt svårt (tyvärr) då det finns socker i de mest oväntade livsmedel, i form av druvsocker i rökt skinka, socker i frukostflingorna, i brödet, i lunchen som du äter på lunchrestaurangen. Ska du behålla din vikt bör du tyvärr, välja bort alla luncher som du äter på restaurang. Du bör dessutom välja bort alla färdiglagade produkter. Det innebär att du kommer att äta mycket mer hälsosamt än när du köper färdiglagat. All korv går bort, liksom Mama Scans köttbullar. I stället gör du dina egna köttbullar på ren nötfärs och salt och peppar, istället för korv gör du en chiligryta med linser och ris. Och så vidare och så vidare. Köper du bröd, välj i stället en brödsort som inte innehåller socker. När du har slagit in på den här sockerfria dieten, kommer dina val till sist att komma av sig självt. Har du gott det under en månad, vet du att vilka val du bör göra i livsmedelsaffären. Visst kan du äta chips och godis, om du vill. Se bara till att lägga in ett extra träningspass den veckan!