För- och nackdelar med att jobba som PT

Funderar du på att gå en PT-utbildning? Yrket har blivit betydligt vanligare på senare år, och det är många som gärna skulle jobba med detta. Bland fördelarna finns till exempel möjligheten att inspirera och hjälpa människor samt ibland möjligheter till en bra lön. Bland nackdelarna kan säljpress och obekväma arbetstider nämnas. Här talar vi lite mer om vilka för- och nackdelar yrket för med sig. 

Fördelar

  • Lön. Lönerna varierar ganska mycket, beroende på en rad olika faktorer. Enligt en källa vi tittar på ligger snittlönen kring 30 000 kronor, men det finns de som tjänar ganska mycket mer än så, och även de som tjänar lite mindre. Sett till utbildningstiden (som inte ens är ett formellt krav) är det dock en lön som får anses vara bra. Hittar man rätt kunder och skapar sig ett namn finns möjligheter att tjäna höga summor.

  • Möjlighet att hjälpa och att inspirera. Som PT träffar man kunder som vill göra en förändring i sitt liv. Tack vare rollen en PT har, finns det goa möjligheter att inspirera och hjälpa så att den här förändringen verkligen sker på bästa möjliga sätt. Många kunder skapar en stark relation till sin PT, och för många blir det en riktig glädjespridare. Det är helt enkelt roligt för många att träffa sin personliga tränare.

  • Möjlighet att styra sin egen tid. Det här är något de allra flesta jobb saknar i någon högre utsträckning. Som fristående PT har man dock goda möjligheter att lägga upp sitt schema efter behag. Du kan också välja att tacka nej till kunder eller söka fler uppdrag om du vill jobba mer eller mindre.

  • Ingen formell pt-utbildning krävs. Har du kunskaperna, erfarenheten och andra egenskaper som gör att du lämpar dig bra som PT? I sådana fall kan du börja arbeta med det. Det är ingen skyddad yrkestitel och det krävs inte någon licens för att komma igång. Däremot kan många gym kräva att man har någon form av bevis för sina kunskaper, må det vara ett diplom från en pt-utbildning eller liknande. Det är alltså kunskaperna som är det viktigaste – inte huruvida man har gått en särskild pt-utbildning eller inte.

Nackdelar

Hårt jobb i början. Det här gäller visserligen inte för alla, men för många är det mycket hårt jobb i början, vilket ofta beror på att man har svårt att säga nej till kunder och ställa krav vid schemaläggning och så vidare. Kanske har man nyligen gått en pt-utbildning och är ivrig att få många kunder – men det är något som kan straffa sig. En del kan vittna om hur de har haft kunder från tidiga morgnar till sena kvällar, med mängder av ”håltimmar” däremellan.

Konkurrens. Det är många som vill jobba som PT och som har tagit en pt-utbildning. Konkurrensen om jobben kan vara hård på många platser i landet.

Press att sälja. Som PT får man sälja för att få kunder, och sedan fortsätta sälja när man väl har en kund. En del vittnar om att säljpressen kan vara hård. Läs mer om PT-distansutbildningar på: https://ptdistans.nu/utbildning.