Fem snabba frågor kring varicer (främst kallat åderbråck)

Vad innebär det att få åderbråck?

Åderbråck betyder att venerna är utvidgade och därmed syns tydligare än annars. Det kan därmed ses som förhöjningar i huden då venerna är större. I princip kan åderbråck uppstå över hela kroppen men det är absolut vanligast på benen. 

Varför uppstår det bara i venerna?

Från hjärtat pumpas blodet via artärerna ut till venerna och till sist till kapillärerna (de finaste blodkärlen). Artärerna är både tjocka och elastiska. Därmed påverkas de inte i lika stor grad som de mer statiska venerna. Venerna som är tunna och inte elastiska påverkas betydligt tydligare om det skapas större blodmängd i dem. Blodomloppet i dessa vener är därmed helt beroende av de muskler som omgiver dem. Det är dessa muskler som ser till att blodet kan röras åt rätt håll. Detta med hjälp av de klaffar som sitter i venerna. 

Om klaffarna inte kan till fullo utföra sitt jobb kommer inte blodomloppet ske lika effektivt. Det kan exempelvis ske av att venerna har blivit större. I detta fall kan inte venerna dra ihop sig på samma sätt som artärerna kan. 

Vilka är det som får åderbråck?

Delvis är det ett ålderstecken men man kan även se ärftlighet som en tydlig faktor. Det kan även uppstå när en kvinna är gravid. Det behöver däremot inte synas exakt då utan kan visa symptom efter flera år. 

Hur märker jag av det i början?

De första tecknen på åderbråck är en tung känsla i benen. Det kan även vara så kallade myrkrypningar eller kramp i vaden. Det vanligaste är att åderbråck just uppstår i benen vilket är orsaken till att dessa symtom oftast nämns. Vid åderbråck på andra kroppsdelar handlar det däremot om liknande symtom som just trötthet och en ”tung känsla”. 

Hur märker jag av det i ett senare stadie?

Om man inte behandlar åderbråck på ett tidigt stadie kan det resultera i ömmande ben och ibland även tydlig smärta. Orsaken är att de nu är rejält svullna på grund av sämre blodcirkulation. Detta kallas då för ödem. 

Hur bör jag i första hand behandla mina problem?

Det finns alltid en fördel att söka hjälp hos en vårdinstans om du anar att du har åderbråck. I de flesta fall ges en mycket enkel behandling och allmänna råd. Men det kan vara bra att ha kontroll på hur det utvecklas och om då exempelvis laserbehandling bör sättas in. 

Hur minskas obehagen i benen?

Kompressionsstrumpor räcker för väldigt många för att få bort tröttheten och ömheten i benen. Känner du dig osäker på vilken storlek eller modell som du ska ha så prata med någon på Apoteket eller i en hälsokostbutik. Det viktiga är nämligen att rätt storlek och modell väljs för att trycket över benet ska bli korrekt och resultatet därmed upplevas positivt. Här kan du läsa mer om åderbråck och åderbråcksbehandlingar.